Türkiye’de hava yolu ikram şirketi işleten tek kadın patron Vennas Akyol Haznedar, IWEC Ödülü’nün sahibi oldu

Meltem Günay’ın özel haberi

Samsunlu kadın girişimci Vennas Akyol Haznedar, iş dünyasındaki hikayesiyle bir çok kişiye ilham olmaya en büyük aday. Kendi yolunu kendi çizen ve bir çok ilke imza atan Haznedar, küresel ölçekte kadın girişimcilere katkıda bulunmak amacıyla 2006 yılında kurulan Uluslararası Kadın Girişimcileri Destekleme Fonu (IWEC) ödülünü aldı. Haznedar, İtalya Torino’da düzenlenen dünyadan bir çok kadın girişimcinin katıldığı törenle ödülünü aldı. Haznedar ödül töreni sonrasında ilk kez Patronlar Dünyası’na konuştu.

YA BİR ŞEY OLACAKTIM YA DA HİÇBİR ŞEY

Haznedar’ın iş dünyasına giriş hikayesi oldukça ilginç. Kendi ayakları üzerinde durmak için iş hayatına atıldığını anlatan Haznedar, “İki yolum vardı ya bir şey olacaktım ya da hiçbir şey. Ben bir şey olmayı istedim. Benim var olabilmem için de harekete geçmem ve para kazanmam gerekiyordu. Buna mecburdum” diyor.

1965 yılında Samsun’da dünyaya gelen Haznedar erken yaşta evlenmiş, 30 yaşında ise hiç bilmediği iş dünyasına atılan Haznedar, ilk olarak da 1998 yılında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda açılan ihaleye girdi. Aldığı borç ve kendi birikimleriyle kazandığı ihale ona havaalanı içerisindeki büfenin işletmeciliğini kazandırdı. İlk iş deneyimi sonrasında da azmi ve cesaretiyle kendine yeni yollar çizmeye karar veren Haznedar, bu kez yeni ihaleye girerek bu kez de havalimanında ilk restoranını açtı. Kendi markasi Venn’i kuran Haznedar, yeni girdiği ihalelerle Samsun Çarşamba Havalimanı’nda olan Venn Fırın, Venn Lounge, Venn Shop, Venn Garden ve Venn Otopark’ın işletmecisi olmayı da başardı.

HAVA YOLU İKRAM ŞİRKETİ’YLE GELEN BAŞARI

Sonrasında ise 2006 yılında Venn Havayolu İkram Şirketi’ni kuran Haznedar, Karadeniz ve Anadolu’daki tüm havalimanlarında başta Türk Hava Yolları olmak üzere diğer hava yolu şirketlerine aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna da üretim ve servis hizmeti vermeye başladı. Bu da onu Türkiye’de hava yolu ikram şirketi sahibi olan tek kadın patron ünvanını kazandırdı.

ÖDÜLE GETİREN YOL

İş dünyasının yanı sıra sivil toplum örgütlerindeki çalışmalarını da sürdüren Haznedar, Kagider üyesi. Aynı zamanda da sıkı bir Samsunspor taraftarı hatta Samsunspor Kulübü Derneği Başkan Yardımcısı.

Peki ödül nasıl size geldi sorusuna ise Haznedar şu yanıtı verdi; “Benim bir başvurum olmadı. İstanbul Ticaret Odası, Türkiye genelinde çalışmalarını sürdüren Kadın Girişimci Komisyonu tarafından seçilmişim. Türkiye’deki kadın girişimcileri incelemişler, beni arayarak sonucu bildirdiler. Çalışmalarımın bu kadar görünür olmasından dolayı çok mutlu oldum. Geçtimiz günlerde de İtalya’da düzenlenen törenle ödülümü aldım.”

YILLARCA OTOPARK İŞLETTİĞİMİ SAKLADIM

Aynı zamanda dünyada kadın olarak devlet kurumunda otopark işleten tek örnek olduğunu da söyleyen Haznedar, “Ama ben yıllarca otopark çalıştırdığımı sakladım çünkü Türkiye’de otopark işletenlerin kötü bir imajı vardı. Yıllar sonra dedim ki ‘ben bundan niye utanıyorum’. Şimdi bunu toplantılarda dile getiriyorum ve ben bir araç oteli işletiyorum diyorum. Kadının olmadığı bir alanda bir kadın olarak ben varım. Kadınlar her yerde ve her yerde olmaya devam edecek. “

BEN DE YAPABİLİRİM DİYEREK YOLUNUZA KORKMADAN DEVAM EDİN

Haznedar genç girişimcilere de seslenerek şu tavsiyelerde bulundu

“Mutlaka sivil toplum örgütlerine üye olsunlar, onların çalışmaları içerisinde yer alsınlar. Çünkü orada başarı hikayelerini duydukça ‘Ben de yapabilirim neden korkuyorum ki’ diyerek insana cesaret geliyor, onlardan ilham alıyorsunuz ve özgüveniniz yükseliyor.

Gücünüzya da çok iyi bir fikriniz olabilir ama cesaretiniz olmuyor, bunu ben de yapabilirim demeye utanıyorsunuz, çekiniyorsunuz. İşte sivil toplum örgütleri bunu kırmanızı sağlıyor, kendi gücünüzün farkına varıyorsunuz.

KAYBETMEK SİZİ EĞİTİR

Ben de zor yollardan geldim hiç vazgeçmedim. Benim başladığım tarihlerde aslında her şey zordu. Ne bizi destekleyen sivil toplum örgütleri ne de melek yatırımcılar vardı. Sizin projeniz muhteşem de olsa etrafınız buna gülecek insanlarla doluydu. Bu yüzden biz biraz şanssız bir jenerasyonuz. Ama bir yandan da şanslıyız çünkü çok emek verip koşturup işimizi başardık. Şimdiki nesil şanslı çünkü onlara destek verecek melek yatırımcılar var ama şanssızlar çünkü çok özel projeler bulmaları gerekiyor. Ama asla cesaretlerini kaybetmesinler hiçbirşeyden korkmasınlar. Çünkü kaybetmek de sizi eğitiyor.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x