Beyin yaşlanması nasıl frenlenir?
Beynin Yaşlanmasını Nasıl Frenlersiniz?
Yaşlanmayla birlikte beyin anatomisinde değişiklikler meydana gelir. Bazı bölgeler zamanla küçülür veya yapısal değişikliklere uğrar. Beyinde atrofi (doku kaybı), ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir durumdur.
Yaşlanma Sürecini Yavaşlatmanın Yolları
Prof. Dr. Kaynak Selekler
NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Bilimsel verilere göre, olumlu bir yaşam tarzına sahip olanların, demans riskinin olumsuz yaşam tarzına sahip olanlara göre daha düşük olduğu belirtiliyor.
Her yaşta ve neredeyse her durumda beynin kendini yeniden yapılandırabileceği artık daha iyi anlaşılıyor. İşte yapmanız gerekenler:
1 – Hareketli Olun
Düzenli egzersiz yapan kişilerde Alzheimer gelişme riski daha düşüktür.
– Kan akışını hızlandırarak belleği iyileştirir.
– Öğrenme, düşünme ve duygu durumuyla ilgili kimyasal değişimleri arttırır.
– Stresi azaltır.
– Uyku kalitesini iyileştirir.
Haftada 3-5 kez aerobik, kuvvet/mukavemet, esneklik ve denge egzersizleri yapın. Eğer bunları yapamıyorsanız, her fırsatta yürüyüş yapın, dans edin veya koşun.
2 – Risklerden Kaçının
Kronik hastalıkları ciddiye alın, kafa travmalarından korunun ve alkol ile sigaradan uzak durun.
– Birçok hastalık beyin fonksiyonlarını kötüleştirir. Hipertansiyon, beyinde yapısal hasara ve zihinsel işlevlerde yıkıma neden olabilir.
– Aşırı kilo, demans riskini artırabilirken, yüksek LDL kolesterol demans riskini artırabilir. Depresyon da Alzheimer riskinin artmasıyla ilişkilidir.
– Orta veya şiddetli kafa travmaları, demans veya Alzheimer riskini artırabilir. Sigara içenlerde Alzheimer riski, içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır. Alkol de demansa neden olabilir.
Kronik hastalıklarınızı kontrol altında tutun, kontrollerinizi aksatmayın, sağlıklı bir kiloda kalın, ilaçlarınızı düzenli bir şekilde kullanın, kan basıncınızı düzenli olarak kontrol edin ve özellikle uzun süreli depresyon durumunda yardım alın.
3 – Sosyal İlişkileri Güçlendirin
Aile bireyleri ve arkadaşlarınızla sık sık bir araya gelin.
– Sosyal olmak, beyin sağlığını düzeltebilir. Araştırmalar, sosyal ilişkileri yoğun olan bireylerde bellek yıkım hızının daha az olduğunu göstermektedir.
– Stresi azaltır.
– Depresyonla mücadele eder.
– Entelektüel uyarılar sağlar.
Aile bireyleri ve dostlarla birlikte vakit geçirirken hemfikir olabileceğiniz yeni kişilerle tanışın, bir sosyal gruba veya kuruma katılın ve gönüllü olarak destek verin.
4 – Beyin Egzersizlerini İhmal Etmeyin
Mental aktiviteler, beyin sağlığı için fiziksel egzersizler kadar önemlidir.
– Beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Zihinsel olarak uyarıcı faaliyetlerde bulunmak, beynin yaşla birlikte değişikliklerin veya hastalıkların etkilerine direnme kapasitesini artırabilir.
– Yeni beyin hücrelerinin oluşumunu teşvik eder.
– Demans riskini azaltır.
Resim yapmak, fotoğraf çekmek gibi yeni hobiler edinin veya bir kursa katılın. Yeni faaliyetler, beyninizin yeni hücrelerle etkileşim kurmasına ve mevcut olanları güçlendirmesine yardımcı olabilir.
5 – Akdeniz Diyeti Uygulayın
Daha fazla sebze, meyve ve zeytinyağı içeren bu beslenme tarzını benimseyin.
– Antioksidanlarla zengin bir beslenme, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerden kaynaklanan ve beyne zarar veren oksidasyonun olumsuz etkilerini engelleyebilir.
– Enflamasyonu azaltır.
– Beyin için kan akışını iyileştirir.
– Zararlı plak oluşumunu önler.
– Alzheimer hastalığı riskini azaltır.
6 – Stresi Azaltın
Düzenli ve yeterli bir gece uykusu almak ve stresten uzaklaşmak, beyin sağlığı için son derece önemlidir.
– Günde en az 7 saat uyumak ve stres yönetimi, beyin sağlığı için faydalıdır. Stresle mücadele etmek ve azaltmak, beyninizi genç ve çevik tutmaya yardımcı olabilir.
– Bağışıklık sisteminizi destekler.
– Alzheimer hastalığının birikimine neden olan beta amiloid plak oluşumunu azaltabilir.
Yatak odanızın karanlık olmasına dikkat edin, yatakta elektronik alet kullanmaktan kaçının. Stresin hayatın bir parçası olduğunu unutmayın ve onunla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmeye çalışın.